Adevărul despre țigările de unică folosință: ce vedeți pe etichetă poate să nu fie ceea ce primiți

scientist

O probă aleatoare: Posh Pink Lemonade, Stick Strawberry Mango, Pop Blue Raz, Vapo Lemon Lime, HQD Banana Ice, Breeze Smoke Blueberry Mint. Această selecție oferă o aromă reprezentativă a listei de 51 de produse de vaporizare testate pentru o cercetare recentă foarte interesantă – dar, în ciuda aparențelor, acest studiu nu a avut nimic de-a face cu arome.

Probabil că este mai mult decât orice o indicație a naturii actuale a pieței de țigări electronice din SUA și a zgomotului de reglementare care o înconjoară. Cel puțin piața de unică folosință, care este ceea ce se analizează aici.

Potrivit raportului cercetătorilor, publicat săptămâna trecută în revista BMC Public Health, deși piața de unică folosință s-a extins rapid – ajungând la aproape o treime din toți utilizatorii de țigări electronice din SUA și aproape 45% din piața totală a țigărilor electronice din țară, sugerează datele ECigIntelligence. – sondajele legate de vapat s-au concentrat până acum în principal pe e-lichidele destinate țigărilor electronice reîncărcabile. Acesta atrage atenția asupra acurateței etichetării cu nicotină a produselor cu sistem închis.

Și ceea ce echipa a descoperit, a fost că ceea ce vezi (pe etichetă) nu este întotdeauna ceea ce primești. De fapt, dacă eșantionul lor este cu adevărat reprezentativ, iar metodele lor de testare și statistice nu sunt niciodată corecte și precise.
Dar înainte de a ajunge la acele constatări (pe care unii cititori le pot găsi deranjante), merită să ne oprim un moment pentru a lua în considerare ceea ce oamenii de știință, conduși de Scott Appleton de la Appleton Regulatory Science Services din Chesterfield, Virginia, au luat drept date chiar de la început. Cu propriile cuvinte: „Sistemele electronice de livrare a nicotinei (ENDS) au un potențial semnificativ de a reduce daunele asociate cu fumatul de țigări de tutun combustibil.

„Un raport din 2018 al Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină (NASEM) a concluzionat că țigările electronice sunt mult mai puțin dăunătoare și au un potențial de dependență mai mic în comparație cu țigările care arde tutun. Raportul a concluzionat, de asemenea, că utilizarea frecventă a țigărilor electronice este asociată cu o probabilitate crescută de a renunța la fumat.”

În timp ce acest lucru poate părea de bun simț – o declarație evidentă, chiar – pentru industria de vaping și susținătorii săi, nu este în niciun caz părerea tuturor din comunitatea de reglementare, anti-tutun, nici în SUA sau la nivel global.

 

Cât primești?

Mai puțin controversat, cu siguranță, este că „Potențialul complet de reducere a efectelor nocive al ENDS nu poate fi atins decât dacă produsele sunt etichetate corespunzător, astfel încât consumatorii să aibă informații exacte și neînșelătoare despre produs și conținutul acestuia”. Și este un fapt că Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) acordă o prioritate înaltă asigurării că etichetele produselor de consum sunt veridice și nu false sau înșelătoare.

Pentru mulți utilizatori de tigari electronice, a ști cât de multă nicotină primești – și a obține cantitatea potrivită – va fi crucială pentru întregul proces de renunțare la fumat. În timp ce încrederea consumatorilor este o cerință evidentă pentru ca orice piață să prospere.

Toate acestea explică de ce a fost o idee bună să testăm o gamă de tigari electronice de unică folosință online sau în magazinele universale pentru a vedea dacă concentrația de nicotină și cantitatea totală de e-lichid menționate pe etichetă se potrivesc cu ceea ce era de fapt în dispozitiv.

Stig Lush Ice și Stig Mango Bomb s-au apropiat cel mai mult, la doar 0,69% și 1,16% sub concentrația declarată. Următorul cel mai bun a fost Bidi Stick Zest, cu o concentrație cu 1,94% mai mare decât cea declarată. Într-o lume în care o toleranță de 10% în orice caz este în general acceptată, aceste cifre sunt destul de bune.

La celălalt capăt al scalei, totuși, se află produsul care ar avea doar jumătate din concentrația de nicotină pretinsă – și țigara electronică care conținea doar 38% din câte e-lichid era scris pe pachet.

În general, 23 dintre cele 51 din țigările electronice de unică folosință testate au deviat de la concentrația de nicotină declarată cu mai mult de 10%, în timp ce 30 dintre cele 39 evaluate pentru volumul de e-lichid au fost cu peste 10%. În oricare dintre măsuri, majoritatea produselor testate nu au ajuns la ceea ce s-a afirmat.

Doar 9 din 51 au avut o concentrație de nicotină mai mare decât cea declarată – cu până la 13,9% peste – în timp ce restul au susținut o concentrație mai mare decât au avut în realitate. Aproape jumătate din întregul eșantion (24 de produse) a supraestimat concentrația cu mai mult de 10%, 14 dintre ele cu mai mult de o treime și 16 cu mai mult de un sfert.

 

Imaginea de ansamblu

În volumul de mize de e-lichide, șapte din 39 au avut mai mult decât se anunțase (de la 2,67% la 13,3% mai mult), în timp ce restul s-au redus cu sume cuprinse între 1% și 62,1%. S-a descoperit că unul din trei conține mai puțin de 75% atât de mult lichid pe cât pretindeau ei.

Pune-le pe cele două împreună și imaginea arată și mai rău. În timp ce doar un produs examinat a indicat de fapt cantitatea totală de nicotină pe care pretindea că o conține, „cantitățile totale de nicotină măsurate au fost mai mici decât cantitățile totale de nicotină estimate pentru toate mărcile”.

În cel mai extrem caz, un vape „extra-extra-large” conținea mai puțin de o treime din cantitatea de nicotină de așteptat, în timp ce 11 dintre cele 39 conțineau jumătate din cantitatea sau mai puțin. „Discrepanțele etichetelor”, spun cercetătorii, „pot fi cauzate de controlul slab al calității producției, pierderi în timpul depozitării sau practici comerciale îndoielnice”.

După cum recunosc ei: „Din cauza numărului mare de mărci de țigări electronice disponibile în prezent, eșantioanele selectate pentru acest sondaj ar putea să nu fie reprezentative pentru întreaga piață.” Și mai departe: „Tehnologia și supravegherea reglementară a acestor produse evoluează rapid. Prin urmare, acest sondaj ar putea fi depășit într-un timp relativ scurt, deoarece producătorii își modifică produsele pentru a optimiza acceptarea consumatorilor și pentru a îndeplini conformitatea cu reglementările.”

Ceea ce nu spun ei, dar care ar putea fi dedus din discuția despre metodele lor, este că propriul lor proces ar putea să nu fie chiar atât de clar pe cât ar trebui cu adevărat cotarea procentelor până la o zecimală.

Cu toate acestea, imaginea pe care o pictează sugerează că cumpărătorii americani de țigări electronice de unică folosință nu își câștigă banii. Nu în ceea ce privește nicotina, oricum. Ceea ce din punctul de vedere al unora, desigur, poate să nu fie un lucru rău.

Sau, după cum concluzionează însăși echipa de cercetare: „Acest studiu subliniază necesitatea aplicării reglementărilor a controlului calității producției și a practicilor de etichetare a produselor pentru a optimiza potențialul de reducere a daunelor și experiența consumatorului asociată cu utilizarea [de] e-uri comerciale de unică folosință/nechargeable. țigări.” Asta pare de netăgăduit.

– Personalul Aidan Semmens ECigIntelligence