Planul guvernului Noii Zeelande de a interzice treptat vânzările de țigări, ridicând vârsta legală pentru fumat de la an la an, este o mișcare revoluționară către o societate fără fumat. Pe lângă faptul că se asigură că generația care are acum 14 ani și sub nu va putea niciodată să cumpere legal tutun, Noua Zeelandă va reduce, de asemenea, cantitatea de nicotină din țigările pe care le vor putea cumpăra persoanele în vârstă, în speranța de a împinge mai mulți adulți fumători să renunțe la obicei.
Legea, care face în special o distincție vitală între țigările electronice și produsele tradiționale din tutun, urmărește să îmbunătățească în special rezultatele în materie de sănătate publică pentru populațiile Maori și Pasifika, printre care rata de fumatori este mult mai mare decât media națională.
Interzicerea progresivă urmărește să formeze generații fără fum
Guvernul Noii Zeelande a anunțat săptămâna trecută că va merge mai departe cu planul lor inovator de a reduce fumatul, interzicând oricărei persoane cu vârsta de 14 ani și sub, atunci când legea va intra în vigoare, să cumpere legal țigări. Legislația progresivă, care a fost în discuție publică în țara Pacificului din aprilie, urmărește să reducă ratele de fumatori din Noua Zeelandă sub 5% până în 2025.
Noul mecanism constă într-o limită de vârstă din ce în ce mai mare pentru cumpărarea produselor din tutun. Descrisă de oficialii din domeniul sănătății publice drept un efort „de vârf”, legea evită capcanele altor interdicții prin neincriminarea utilizatorului, ci mai degrabă făcând ilegal ca vânzătorii să ofere tutun oricărei persoane născute după 2008.
Noua legislație speră să se retragă din eforturile deja de succes împotriva fumatului din Noua Zeelandă: fumatul a scăzut constant în rândul neozeelandezilor în ultimii ani, la 11,6% din populația adultă descriindu-se ca fiind fumători obișnuiți în 2018, comparativ cu 18% un deceniu mai devreme. Dar cifrele sunt mult mai mari în rândul comunităților Maori și Pasifika din țară, unde ratele de fumat sunt de 29%, respectiv 18%. Guvernul speră că noua interdicție va ameliora problemele de sănătate legate de fumat pentru populația nativă într-o generație.
În următoarele luni se așteaptă să aibă loc consultări între creatorii legii și un grup de lucru din domeniul sănătății Maori. În urma acestor discuții, guvernul vrea să aducă legea în fața Parlamentului în iunie anul viitor și, cu aprobarea legislativului, să o implementeze până la sfârșitul anului 2022.
Planul se bazează pe distincții cheie
Noua lege nu este lipsită de critici, unii exprimându-și îngrijorarea că îi va afecta pe fumătorii săraci mai mult decât pe cei bogați, dar în mare parte a fost primită cu entuziasm de publicul din Noua Zeelandă, precum și de comunitatea medicală a țării.
Politicile puse în aplicare de Noua Zeelandă nu numai că vor crește în mod constant limita de vârstă pentru cumpărarea produselor din tutun, dar vor reduce și cantitatea de nicotină din produsele care sunt vândute legal. Potrivit unor studii recente, consumul redus de nicotină face ca fumătorii să renunțe mai ușor și mai probabil, făcând această schimbare probabil la fel de semnificativă ca interdicția de vârstă.
La fel de important, legile Noii Zeelande fac distincție clară între produsele din tutun combustibil și țigările electronice, care au fost acceptate atât în Noua Zeelandă, cât și în țări precum Marea Britanie ca o alternativă drastic mai puțin dăunătoare, care poate ajuta fumătorii să reducă riscurile pentru sănătate ale obiceiului lor de nicotină . Făcând acest lucru, parlamentarii permit în mod revigorant științei, mai degrabă decât preconcepțiilor, să dicteze politica.
În ciuda numeroaselor studii care arată că țigările electronice sunt considerabil mai puțin dăunătoare decât produsele tradiționale din tutun, jumătate dintre americani și o treime dintre britanici le consideră la fel de dăunătoare pentru sănătatea utilizatorului. Situația este și mai îngrijorătoare în Europa, unde sondajele au relevat o ignoranță larg răspândită cu privire la riscurile relative ale țigărilor electronice și ale produselor combustibile din tutun, până la 59% dintre europeni considerând în mod incorect că vapatul este la fel de periculos sau mai periculos decât fumatul, o înțelegere greșită care contravine dovezilor științifice disponibile și ar putea face mult mai dificilă pentru factorii de decizie europeni să își atingă obiectivul de a avea o generație fără tutun până în 2040.
Abordare pragmatică a alternativelor
Într-adevăr, în ciuda nivelurilor alarmant de ridicate ale fumatului tradițional de pe tot continentul, factorii de decizie europeni au întârziat să adopte o abordare de reducere a efectelor nocive și au rămas în mod inutil suspicioși față de țigările electronice. În loc să încurajeze utilizarea țigărilor electronice ca o alternativă mai sănătoasă a fumatului, țări precum Țările de Jos au luat măsuri pentru a restrânge atractivitatea produselor, propunând măsuri precum interzicerea e-lichidelor aromate, care îi ajută pe mulți fumători să treacă la vapat.
În timp ce factorii de decizie politică au încercat să justifice aceste restricții ca fiind necesare pentru a proteja tinerii, dovezile sugerează, în schimb, că măsuri precum interzicerea aromelor țigărilor electronice sunt contraproductive, determinând în schimb tinerii să fumeze mai multe țigări convenționale cu un mare risc pentru sănătatea lor. Aceleași restricții ar putea conduce mii de fumători adulți să se întoarcă la țigări – un factor cheie care susține faptul că noile restricții ale fumatului din Noua Zeelandă nu se aplică vapatului, despre care legea a recunoscut că este mult mai puțin dăunător decât fumatul și poate ajuta oamenii să renunțe la fumat.
„În cele din urmă, tutunul este una dintre cele mai periculoase substanțe pe care oamenii le pot lua”, a explicat ministrul asociat al Sănătății din Noua Zeelandă, Ayesha Verrall, când a discutat despre noua legislație. „Tigarile electronice nu au efectele negative asociate cu ele și de aceea adoptăm o abordare proporțională cu riscul a acestor alegeri”.
Noua Zeelandă își incearca cu siguranta norocul cu noua sa legislație privind fumatul. Prin propria sa recunoaștere, guvernul anticipează riscul creșterii activității pieței negre în țară în urma interdicției și a stabilit prevederi pentru această eventualitate. Dar obiectivul ambițios de a deveni o țară fără fumat într-o generație merită din plin riscurile implicate. Dacă legislația Noii Zeelande se dovedește a fi un succes, ar putea oferi un șablon pentru alte țări de pe planetă și ar putea marca primul pas către trimiterea țigărilor în scrumiera istoriei.