Politicile Organizației Mondiale a Sănătății în privința combaterii fumatului devin pe zi ce trece tot mai greșite. Oficialii organizației ar trebui să fie un etalon pentru politicile din domeniul sănătății publice și să pună pe primul loc interesele persoanelor care vor să renunțe la fumat. În schimb, ei au început o cruciadă fără sens împotriva țigărilor electronice, unul dintre cele mai importante metode de luptă împotriva tutunului. Ca specialist în domeniul vapingului și fondator al Academiei de Vapat, am sfătuit mii de oameni despre cum să treacă de la țigară la vapat. Din această poziție, o spun încă odată: țigările electronice sunt o șansă unică în lupta pentru reducerea numărului de fumători, aflat în România la cote mai mari ca oricând.
Cea mai clară dovadă că OMS nu înțelege acest lucru, o constituie Conferința COP10 de la începutul acestui an a Convenției-cadru a OMS privind controlul tutunului, WHO FCTC. Conferința a fost ostilă din start în mod deschis produselor alternative cu nicotină în lupta împotriva fumatului. Prezența presei a fost exclusă, și au fost blocate toate încercările experților din domeniul vapingului să vină cu date și dovezi științifice în sprijinul folosirii sale ca metodă recomandată de renunțare la fumat.
Și mai îngrijorătoare este tendința OMS de a abandona logica și buna credință în favoarea extremismului, La aceeași conferință, oficialii organizației au refuzat să condamne afirmațiile false ale unor delegați, conform cărora vapingul ar cauza cancer- deși cercetările din domeniul demonstrează exact contrariul. Mai mult, OMS a făcut presiuni pentru a convinge Direcți Generală pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor a Comisiei Europene, DG SANTE, să accepte propuneri care depășesc cu mult mandatul său.
Aceste lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât Uniunea Europeană ar trebui să fie un lider în domeniul combaterii consumului de tutun. Țările care și-au asumat acest rol, mai degrabă decât să urmeze orbește recomandările OMS, precum Marea Britanie, Noua Zeelandă sau Canada, înregistrează și cele mai multe reușite în lupta anti-fumat. Uniunea Europeană trebuie și ea să facă pasul de la simplu implementator al ideilor OMS la cel de lider în domeniul reducerii fumatului.
Ținând cont de cât de extreme au devenit pozițiile OMS, putem spune ca această conferință nu a făcut pe cât de mult rău ar fi putut sa facă, dar viitorul pare îngrijorător. OMS pare mult prea hotărâtă să facă orice pentru a ”îngropa” țigările electronice, iar acest lucru va duce la creșterea numărului de fumători, în nici un caz la reducerea lui.
Pentru cei care vor tinde să mă trateze, pentru că nu sunt de acord cu politicile OMS, ca pe un simplu ”conspiraționist”, vă rog să mă credeți că nimic nu e mai neadevărat. Specialiștii în sănătate publică nu înțeleg că de fapt comunitatea de vaping constituie aliatul lor natural. Noi nu suntem anti-vacciniști, nu urâm doctorii, nu credem ca te faci mai bine mergând la vraci. Dimpotrivă, suntem probabil cea mai pro-știință comunitate de consumatori din țară. Citim permanent studii și ne informăm unii pe alții. Am optat pentru un produs, vapingul, care rezolvă prin tehnologie o problemă de sănătate, și anume fumatul. Nu cred că o să vedeți prea mulți oameni citind studii despre produsele de consum pe care le cumpără, dar noi o facem. Tocmai de aceea e timpul să ascultăm ceea ce are de zis comunitatea de vaping, care de peste 10 ani folosește cu succes țigările electronice pentru a sta departe de fumat. E timpul să folosim țigara electronică și celelalte produse alternative cu nicotină pentru a ajuta milioane de români să renunțe la fumat.
Alexandru Gogoană, președinte al Asociației Consumatorilor de. Produse Alternative cu Nicotină- www.acpan.ro