ACPAN Ro – Stiri Noiembrie

stiri-vaping

Rezumatul lunar al știrilor ACPAN: Directiva privind accizele la tutun pe surse – Snus-ul supraviețuiește interferenței UE - Limitarea de vârstă din Irlanda, în sfârșit - Apelarea tuturor consumatorilor pentru  viitoarea consultare publică - Cochrane Actualizare a dovezilor - Actualizări de țară. Citiți mai departe pentru mai multe.

 

 

Stiri din Europa

Informatii despre acciza pe tutun

Raportul Comisiei Europene privind Directiva privind accizele urmează să fie publicat pe 7 decembrie, dar au existat deja mai multe articole media care sugerează că Comisia dorește taxe considerabile pentru produsele mai sigure. Rapoartele se bazează pe documente scurse, așa că nu putem decât să sperăm că versiunea finală va fi substanțial diferită și că va ține cont de reducerea riscurilor. Conform scurgerilor: e-lichidele cu un conținut mai mare de nicotină vor fi impozitate cu 40%, cele cu un conținut mai mic de nicotină vor fi impozitate cu 20%. Produsele din tutun încălzit vor fi afectate cu o taxă de 55%. În urma indignării din Suedia, Comisia a fost deja forțată să renunțe la planul de impozitare a snus-ului.

Citiți mai multe aici:

https://tobaccoreporter.com/2022/11/28/commission-to-propose-eu-wide-vaping-levy/

https://vaping360.com/vape-news/119172/european-commission-will-propose-an-eu-wide-minimum-vape-tax/

 

Snus-ul supraviețuiește interferențelor UE

Utilizatorii de Snus au fost furioși de informațiile potrivit cărora produsul tradițional din tutun oral ar fi inclus în viitoarea directivă revizuită privind impozitul pe tutun. Comisia UE a fost nevoită să dea asigurări că snus-ul nu va fi afectat. Vânzarea de snus este interzisă în UE, cu excepția Suediei.

Citiți mai multe aici:

https://www.politico.eu/article/snus-swexit-tax-sweden/

https://www.brusselstimes.com/eu-affairs/329542/swedish-snus-no-increase-in-tax-but-banned-in-the-eu

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru fiscalitate, Daniel Ferrie, confirmă că Suedia își va păstra libertatea deplină în stabilirea regimului fiscal pentru snus.

https://youtu.be/qY06poDtF9k?t=880

 

Interzicerea de arome la produseloe din tutun încălzit

Directiva delegată a Comisiei UE, care interzice aromele din produsele din tutun încălzit, a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre au acum până la 23 iulie 2023 pentru a transpune directiva în legislația națională, iar interdicția va intra în vigoare până la 23 octombrie 2023. Aromele sunt cheia tuturor produselor de reducere a efectelor nocive ale tutunului, așa că suntem dezamăgiți de această evoluție.

Citiți mai multe aici:

https://www.eldebate.com/sociedad/20221123/union-europea-prohibe-vender-tabaco-sabor-cigarrillos-electronicos_74857.html

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2022:283:FULL&from=EN

 

Conferinta Comitetului ENVI

Comisia ENVI a Parlamentului European a găzduit o conferinta pentru a discuta aspectele de sănătate și de reglementare ale produselor mai sigure cu nicotină (SNP). Orice speranță într-o discuție echilibrată s-a evaporat rapid și a devenit clar că concentrarea conferintei va fi puțin mai mult decât punctele de discuție anti-THR, a se vedea în special prezentarea Dr. Charlotta Pisinger. Deși, europarlamentarul suedez Peter Lundgren a ridicat puncte bune în ceea ce privește riscul relativ al SNP-urilor în comparație cu fumatul și rolul pozitiv pe care îl pot juca SNP-urile în renunțarea la fumat.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/event_20221130-1230-COMMITTEE-ENVI_vd?start=20221130113223&end=20221130130517

Prezentările sunt disponibile aici:

https://www.europarl.europa.eu/committees/en/product/product-details/20221124WKS04721

 

Centrul global de progres al controlului tutunului

A fost lansată o nouă platformă de raportare a datelor, descrisă ca o „nouă platformă interactivă de date ambițioasă pentru comunitatea de control al tutunului”. Platforma a fost produsă de ASH Canada și este finanțată în întregime de Bloomberg Philanthropies.

Citiți mai multe aici:

https://copwatch.info/bloomberg-tentacles-tighten-around-who-fctc/

 

Actualizari de tara

Estonia

Ministrul Estoniei al Muncii și Sănătății, Peep Peterson, spune că tigarile electronice de unică folosință pot fi interzise.

Citiți mai multe aici:

https://news.err.ee/1608779536/minister-mulls-banning-single-use-flavored-e-cigarettes

 

Irlanda

Irlanda urmează să introducă restricții suplimentare privind vânzarea și publicitatea produselor de vapat. Noul proiect de lege ar permite ca Irlanda să se alinieze cu restul UE și să introducă o interdicție de vânzare pentru persoanele sub 18 ani. Proiectul de lege ar vedea, de asemenea, restricții suplimentare privind publicitatea și un sistem de licențiere pentru comercianții cu amănuntul.

Citiți mai multe aici:

https://www.gov.ie/en/press-release/59874-government-agrees-to-further-regulation-of-e-cigarettes/

 

Slovacia

Vești bune. O nouă legislație privind pouch-urile cu nicotină a fost adoptată de Parlament. Proiectul de lege recunoaște că pouch-urile sunt o alternativă mai puțin dăunătoare la fumat, introduce standarde de fabricație și etichetare, avertismente de sănătate și un plafon de 20 mg per pouch de nicotină.

Citiți mai multe aici:

https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=udalosti/udalost&MasterID=56204

 

Spania

Comisia Națională a Piețelor și Concurenței (CNMC) a publicat un raport critic la adresa monopolului industriei tutunului pentru vânzările cu amănuntul și extinderea acestuia la țigări electronice, așa cum este în proiectul Legii privind piața tutunului. CNMC subliniază că inclusiv tigarile electronice  „subevaluează posibilitățile pe care le oferă ca mecanism care poate ajuta la renunțarea la fumat”.

Citiți mai multe aici:

https://elpais.com/economia/2022-10-21/la-cnmc-cuestiona-que-los-estancos-tambien-tengan-el-monopolio-de-los-cigarrillos-electronicos-y-vapeadores.html

ACPAN prin ETHRA s-a opus, de asemenea, la propunerile guvernului spaniol: https://ethra.co/submissions/110-spain-draft-law-for-tobacco-and-related-products

 

Suedia

Confuzia în jurul ghidurilor actualizate de la Autoritatea de Sănătate Publică a determinat compania de curierat DHL să anuleze temporar toate livrările de produse cu nicotină.

Citiți mai multe aici:

https://www.vejpkollen.se/2022/11/dhl-stoppar-leveranser-av-e-vatska-och-nikotinpasar-tillfalligt/

 

UK

Asociația Directorilor de Sănătate Publică de Nord-Est arată un sprijin puternic pentru reducerea efectelor nocive ale tutunului în declarația sa de poziție cu privire la vaporizarea nicotinei. Citiți declarația de poziție aici:

Directors_of_Public_Health_position.png

https://express.adobe.com/page/QuOmX7ZebqdCf/

 

Ucraina

A fost aprobat un nou Proiect de lege privind sistemul de sănătate publică. Proiectul de lege va implementa strategii de reducere a efectelor nocive în abordarea comportamentelor riscante, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool.

Ukraine

Proiectul de lege este disponibil aici: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/4094

 

Urmeaza:

Consultare publica privind controlul tutunului

A doua consultare a evaluării de către Comisia Europeană a cadrului legislativ pentru controlul tutunului este așteptată până la sfârșitul anului. Acesta va fi sub forma unei consultări publice și va dura 12 săptămâni. Consumatorii trebuie să profite de această ocazie pentru a-și ridica vocea în sprijinul reducerii efectelor nocive ale tutunului și să informeze Comisia cât de importantă este a avea o gamă largă de produse cu o varietate de arome pentru a renunța la fumat. Nu știm data exactă la care va avea loc consultarea, așa că stati cu ochii pe ACPAN pentru actualizări.

Public_consultation

Important!

Cochrane Living Review

Cercetările conduse de Universitatea din Oxford și finanțate de Cancer Research UK, au găsit cele mai puternice dovezi de până acum că vapatul este semnificativ mai eficient decât NRT-urile pentru renunțarea la fumat.

https://doi.org/10.1002/14651858.CD010216.pub7

Jamie Hartmann-Boyce de la Cochrane Tobacco Addiction Group și Martin Dockrell de la Office of Health Improvement and Disparities împărtășesc șapte lucruri pe care trebuie să le știi despre vaping și renunțarea la fumat.

Cochrane_7_things_to_knowArticol: https://www.cebm.ox.ac.uk/news/views/7-things-to-know-about-e-cigarettes-and-quitting-smoking

 

Partea corecta a istoriei

Noul raport prezintă istoria THR și examinează potențialele produse de nicotină mai sigure pe care le pot avea în reducerea efectelor nocive ale fumatului. Rolul cheie al consumatorilor este discutat pe larg.

Citiți mai multe aici: https://gsthr.org/resources/thr-reports/the-right-side-of-history/

 

Salvați vieți: respectați drepturile cetățenilor, regândiți nicotina

Atunci când cei care fac regulile sunt prost informați, consumatorii supuși acestor reguli vor fi invariabil puși în pericol.

Citiți mai multe aici: https://economictimes.indiatimes.com/industry/healthcare/biotech/healthcare/save-lives-respect-citizen-rights-rethink-nicotine/articleshow/95757137.cms

 

In incheiere

De urmarit: Electronic Cigarettes for Smoking Cessation

Profesorul Jamie Hartmann-Boyce rezumă concluziile studiului recent publicat de Cochrane privind țigările electronice pentru renunțarea la fumat.

https://www.youtube.com/watch?v=-277dSlyNKc