Rezumat al știrilor din Iunie

Rezumat al știrilor din iunie

Rezumatul lunar al știrilor, preluare ETHRA: Eșecul interdicției: descoperire șoc - Conflict de interese în controlul tutunului - Recapitulare GFN23 - Campusuri fără tutun: un vis? - Experți în sănătate publică amicus brief - Uneducating Americans on Vaping - Actualizări de țară. Citiți mai departe pentru mai multe.

ȘTIRI UE

Consultație TPD

O consultare (chestionar) lansată recent cu privire la revizuirea cadrului legislativ pentru controlul tutunului a fost puternic criticată pentru părtinirea sa inerentă împotriva reducerii efectelor nocive ale tutunului, pe care am raportat-o aici. Comisia a fost informată cu privire la defectele grave ale chestionarului, dar nu au fost luate măsuri pentru a corecta problemele.

Citiți mai multe aici:
https://tobaccointelligence.com/no-love-for-novel-products-ec-accused-of-bias-in-tobacco-law-revision-consultation/

 

Întrebare parlamentară - Sara Skyttedal
Europarlamentarul suedez, Sara Skyttedal, ridică problema importantă a conflictelor de interese în rândul organizațiilor însărcinate cu furnizarea de servicii de cercetare legate de punerea în aplicare a politicii UE de control al tutunului.

Sara Sky PQ - COI in Tobacco control 1.png

Raspunsul dat in numele Comisiei

Sara Sky PQ - COI in Tobacco control 2.png

Vezi intrebarea si raspunsul aici:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-9-2023-001241_EN.html

 

Întrebare parlamentară - Johan Nissinen
Europarlamentarul suedez, Johan Nissinen, a cerut Comisiei justificarea din spatele interzicerii UE asupra snusului, atunci când formele foarte toxice de tutun oral, cum ar fi tutunul indian de mestecat, rămân disponibile gratuit.

Johan Nissinen PQ.png

Raspunsul dat in numele Comisiei

Johan Nissinen PQ answer.png

Vezi intrebarea si raspunsul aici:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2023-001408_EN.html

 

ȘTIRI GLOBALE DE DIN DOMENIUL CONSUMATORILOR

Forumul global despre nicotină 2023
Forumul Global asupra Nicotinei (GFN) a avut loc la Varșovia în perioada 21 - 24 iunie. Conferința a reunit experți, academicieni și consumatori pentru a discuta despre impactul reducerii efectelor nocive ale tutunului în ultimii 10 ani și despre ce ar putea avea următorul deceniu.

GFN23: Reducerea daunelor cauzate de tutun - următorul deceniu

Vaping: Dreptul pentru alegeri domina GFN în Varșovia

Dispozitivele electronice sunt mai puțin dăunătoare decât fumatul, dar sănătatea nici nu vrea să discute despre asta

Dr. Colin Mendelsohn: Mesajele mele de acasă de la conferința GFN 23

GFN23: Ziua 1 - Consumatorii se adună la conferință

GFN23: Ziua 2

GFN:23 Ziua 3

 

OMS FCTC COP10
COPWatch a oferit mai multe actualizări despre ceea ce se întâmplă la nivel global în perioada premergătoare COP10.

Grupuri de consumatori care contestă FCTC OMS – Cine va fi următorul?

Încă o întâlnire tulbure a OMS

Probleme mari în micul Panama

 

ACTUALIZĂRI DE TĂRĂ

Belgia
Institutul pentru o viață sănătoasă a făcut o analiză suplimentară a sondajului realizat de Centrul flamand de expertiză pentru alcool, droguri ilegale, medicamente psihoactive, jocuri de noroc și jocuri de noroc (VAD) și a constatat că majoritatea tinerilor care vaporizează în mod regulat aveau antecedente de fumat.

Vezi comunicatul de presă aici:
https://www.gezondleven.be/nieuws/alle-jongeren-aan-de-e-sigaret

Vezi raportul complet aici (olandeză):
https://www.gezondleven.be/files/tabak/Rapport-e-sigaret-en-jongeren.pdf

 

Croaţia
Experții în sănătate publică și dependență solicită o abordare de reducere a efectelor nocive pentru combaterea daunelor cauzate de fumat.

Citiți mai multe aici:
https://www.24sata.hr/lifestyle/podaci-su-jasni-izgaranje-duhana-ugrozava-zdravlje-i-zivot-pusaca-914735

 

Danemarca
Numărul tinerilor care folosesc produse de vaping continuă să crească, în ciuda faptului că țara are o interdicție de arome și ambalaje simple. Pentru a combate problema, ministrul Sănătății, Sophie Løhde, a anunțat că intenționează să mărească impozitarea produselor de vaping.

Citiți mai multe aici:
https://ecigintelligence.com/tax-hike-is-denmarks-answer-to-rise-in-use-of-smoke-free-products-among-youth/

 

Finlanda
Câteva știri [relativ] pozitive din Finlanda. Noul guvern a anunțat că vânzarea pungilor cu nicotină va fi permisă, dar acestea vor fi incluse în Legea privind controlul tutunului. În practică, aceasta ar putea însemna interzicerea aromelor.

Citiți mai multe aici:
https://pouchpatrol.com/eu/finlands-new-government-want-to-regulate-and-allow-the-sale-of-nicotine-pouches/

 

Irlanda
Ministrul irlandez al Sănătății, Stephen Donnelly, a publicat un nou proiect de lege care va aduce Irlanda în conformitate cu restul UE și va introduce o restricție de vârstă pentru achiziționarea de produse de vaping.

Citiți mai multe aici:
https://www.gov.ie/en/press-release/5ceb8-ministers-for-health-receive-government-approval-to-introduce-legislation-to-ban-the-sale-of-vaping-products-to-under-18s/

 

Italia
Partidul Lega din Italia a introdus un amendament la Legea 1083 care ar interzice vânzările transfrontaliere de produse de vapat.

Citiți mai multe aici:
https://www.2firsts.com/news/debate-over-e-cigarette-sales-in-italy

 

Letonia
Comisia pentru afaceri sociale și de muncă a Republicii Letonia (Saeima) a susținut amendamentele care ar limita aromele produselor cu nicotină mai sigure doar la tutun. De asemenea, intenționează să interzică vânzările către cei sub 20 de ani.

Citiți mai multe aici:
https://zinas.tv3.lv/latvija/sabiedriba/plano-ka-no-2025-gada-aizliegs-pardot-tabakas-izstradajumus-personam-kas-ir-jaunakas-par-20-gadiem/

 

Lituania
Comisia pentru Afaceri de Sănătate din Lituania a aprobat amendamente la Legea privind controlul tutunului și a produselor conexe, care ar interzice toate aromele de vapat, cu excepția tutunului. Comitetul a aprobat, de asemenea, un amendament care ar limita dimensiunea sticlelor pentru e-lichidele care nu conțin nicotină la 10 ml.

Citiți mai multe aici:
https://m.diena.lt/naujienos/verslas/ekonomika/seimo-komitetas-uz-papildomus-elektroniniu-cigareciu-prekybos-ribojimus-1128780?komentarai

 

Olanda
Interdicția olandeză a aromelor, care urma să intre în vigoare la 1 octombrie 2023, a fost prelungită până la 1 ianuarie 2024.

Citiți mai multe aici:
https://taketonews.com/cabinet-gives-tobacco-industry-longer-time-to-exclude-flavors-from-e-cigarettes/

 

Suedia
Suedia este pe punctul de a deveni prima țară din lume care ajunge la statutul de nefumători, snus-ul jucând un rol cheie în acest succes. Politicienii suedezi au fost în mod tradițional reticenți în a vorbi despre succesul uriaș al snus-ului, dar acest lucru se schimbă încet pe măsură ce o nouă generație de politicieni vede importanța reducerii efectelor nocive ale tutunului.

Citiți mai multe aici:
https://www.brusselsreport.eu/2023/06/19/sweden-the-accidental-harm-reduction-champion/

 

Regatul Unit
Experții în reducerea efectelor nocive ale tutunului au răspuns la apelul Colegiului Regal de Pediatrie și Sănătatea Copilului pentru ca guvernul să interzică tigarile electronice de unică folosință.

Citiți mai multe aici:
https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2023-06-15_experts-on-ban-call.html

 

IMPORTANT DE CITIT

Rezumat al experților în sănătate publică amici curiae în sprijinul petiționarilor
Experții în reducerea efectelor nocive și academicienii au depus un document amicus la Curtea Supremă a SUA, cu accent pe știința din spatele reducerii efectelor nocive ale tutunului.

Citiți mai multe aici:
https://clivebates.com/documents/AvailSCOTUSAmicusJune2023.pdf

 

Sanatorii fără tutun – un vis?
Practicile actuale de renunțare la fumat în unitățile de sănătate mintală din Irlanda eșuează, potrivit unui nou raport. Acesta sugerează că politicile de renunțare la fumat ar trebui actualizate pentru a include utilizarea produselor de vaping.

Citiți mai multe aici:
https://www.cambridge.org/core/journals/bjpsych-bulletin/article/tobaccofree-campuses-a-pipe-dream-a-survey-of-current-smoking-cessation-practice-in-mental-health-units-in-ireland/41986AD379DD98A68605ABACE39

 

Needucarea americanilor despre vaping
Ce explică înțelegerea pe scară largă și înrăutățită a riscurilor relative ale vapingului? Și ce se poate face în privința asta?

Citiți mai departe pentru mai multe:
https://www.cato.org/regulation/summer-2023/uneducating-americans-vaping

 

IN CELE DIN URMA

Ceva de urmărit:

Clive Bates discută despre posibilul viitor al vapingului în SUA.

https://regulatorwatch.com/brent_stafford/lost-argument-is-recreational-nicotine-the-answer-to-fda-quagmire-regwatch/