ACPAN RO - STIRI IANUARIE

Rezumatul știrilor ACPAN din luna ianuarie 

            Rezumatul lunar al știrilor ACPAN: Ghid privind reglementările anticipate pentru 2023 – Studiu de referință al asociațiilor de protecție a consumatorilor – Expertul respinge propunerea „pouch ban” – Propunerea nervegiană de interzicere a aromelor – Retragerea documentului privind riscul de cancer – Știință proastă – Actualizări ale țărilor. Citiți mai departe pentru mai multe.

 

            CUPRINS:

            - Știri U.E.

            - Știri internaționale referitoare la protecția consumatorilor;

            - Actualizări ale țărilor;

            - „Important”;

            - Finalități       

 

ȘTIRI U.E.

1. Ghid privind reglementările anticipate pentru 2023.

EcigIntelligence a creat un ghid complex pentru viitoarele directive și legislația U.E. care vor influența viitorul vaping-ului și al reducerii efectelor nocive ale tutunului.

https://ecigintelligence.com/where-do-we-go-now-ecigintelligences-guide-to-regulation-expected-in-2023/

 

2. Cum poate U.E. să salveze vieți în lupta împotriva fumatului

Directorul Executiv Interimar ar Forumului Liberal European (ELF), care este afiliat grupului Renew din Parlamentul European, a îndemnat UE să adopte strategii de reducere a efectelor nocive ale tutunului în lupta sa împotriva cancerului.

https://www.eureporter.co/health/2023/01/18/not-every-product-is-created-equal-how-the-eu-can-save-lives-in-the-fight-against-smoking/

 

3. Inițiativa cetățenilor

ONG-urile din întreaga Uniune Europeană s-au unit pentru a căuta suport și semnături pentru „Inițiativa Cetățenilor”, care a fost lansată pe 16 ianuarie. Inițiativa propune interzicerea vânzării de produse din tutun și nicotină celor născuți după anul 2010, dar necesită 1.000.000 de semnături (până în ianuarie 2024) înainte ca acestea să poată fi aduse în fața Comisiei Europene; momentan au adunat 2088 de semnături.

https://www.vejpkollen.se/2023/01/svenska-organisationer-vill-forbjuda-nikotin-i-hela-eu/

 

            ȘTIRI INTERNAȚIONALE REFERITOARE LA PROTECȚIA CONSUMATORILOR

Studiu global al asociațiilor de consumatori THR

Un nou sondaj, primul de acest fel, a investigat amploarea, rolul și activitățile asociațiilor de susținere a consumatorilor. Descoperirile arată că majoritatea asociațiilor sunt conduse pe bază de voluntariat de foști fumători care folosesc produse mai sigure cu nicotină. În ciuda faptului că au finanțare puțină sau deloc, toate asociațiile au raportat activitate și succes semnificative.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/puh2.58

 

            ACTUALIZĂRI ALE ȚĂRILOR

1. Belgia

Stefaan Hendrickx, un membru senior al personalului de la Institutul flamand pentru o viață sănătoasă, critică foarte mult planurile ministrului belgian al sănătății de a interzice pungile cu nicotină. El spune că mișcarea ar priva fumătorii adulți de posibilitatea de a folosi o alternativă mult mai puțin dăunătoare.

https://www.demorgen.be/nieuws/nicotinezakjes-binnenkort-verboden-jammer-dat-belangrijk-debat-op-eenzijdige-manier-gevoerd-wordt~b202a978/

 

2. Franța

Un sondaj realizat de Institutul Național al Cancerului arată amploarea alarmantă a dezinformării vaping-ului. Raportează că aproape 80% dintre respondenți cred în mod eronat că vaping-ul provoacă cancer.

https://fr.vapingpost.com/80-des-francais-pensent-que-la-vape-donne-le-cancer/

 

3. Germania

Asociația Medicală Germană îndeamnă guvernul să extindă interdicția UE privind produsele din tutun încălzit cu aromă pentru a include e-lichidul aromatizat. Ca răspuns, partenerul ETHRA, BVRA a emis un comunicat de presă în care explică importanța aromelor. BVRA spune că o interdicție a aromelor ar interzice fumătorilor o opțiune care s-a dovedit a fi aproape de două ori mai eficientă decât NRT-urile.

https://bvra.info/aktuell/bundesaerztekammer-auf-irrweg/

 

4. Olanda

O consultare publică cu privire la un proiect de lege pentru interzicerea pungilor cu nicotină s-a încheiat pe 16 ianuarie. ETHRA a participat la consultare pentru a sublinia importanța de a avea la dispoziție întreaga gamă de produse cu nicotină mai sigure pentru fumătorii care doresc să renunțe.

https://ethra.co/submissions/123-netherlands-nicotine-products-without-tobacco

 

5. Norvegia

Guvernul norvegian a adus la cunoștință Comisiei Europene, prin intermediul sistemului de notificare TRIS, intenția sa de a introduce ambalaje simple și de a interzice aromele caracteristice în produsele cu vapori și în flacoanele de reumplere, indiferent de conținutul de nicotină. Cu toate acestea, există o veste bună pentru Snus. Propunerea prevede că va exista „o cerință ca pachetele de snus să includă cel puțin 20 porții și 15 kilograme sau 30 kilograme de snus vrac (credem că aceasta este o greșeală sau o eroare de traducere)”. Consultarea se încheie pe 1 mai. Îndemnăm toți consumatorii să adauge un comentariu în opoziție cu propunerea, deoarece introducerea unei alte interdicții privind aroma ar putea influența revizuirea viitoare a TPD.

https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/tris/en/search/?trisaction=search.detail&year=2023&num=9003

 

6. Scoția

Se va efectua o revizuire a impactului vape-urilor de unică folosință asupra mediului și sănătății publice. O interdicție totală asupra produselor este un domeniu care încă este investigat.

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2023-01-24_could-scotland-ban-disposables.html

 

7. Marea Britanie

Noua Alianță a Nicotinei este în căutarea unor noi administratori care să preia conducerea. Dacă aveți o pasiune pentru reducerea efectelor nocive ale tutunului și simțiți că ați putea contribui la munca vitală pe care o desfășoară NNA, luați în considerare contactul.

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2023-01-16_could-you-be-a-trustee.html

Fum fără foc: O nouă viziune pentru politica vaping-ului în Marea Britanie

Institutul de Politici, Demos, a publicat o carte albă privind politica vaping-ului în Marea Britanie. Lucrarea face o serie de propuneri care, spun ei, vor ajuta la încurajarea mai multor fumători să treacă la vaping, descurajând în același timp utilizarea de către nefumători.

https://demos.co.uk/project/smoke-without-fire-a-new-vision-for-vaping-policy-in-the-uk/

 

            IMPORTANT

Clive Bates - Cererea mea de redactor-șef pentru Controlul Tutunului

Clive își prezintă viziunea pentru revista care, spune el, va acoperi toate aspectele legate de nicotină în societate pe baza științei deschise, curiozității și scepticismului organizat.

https://clivebates.com/my-application-for-editor-in-chief-of-tobacco-control/#comment-333323

 

Efectul de substituție

Un nou studiu care examinează datele naționale de vânzări constată că vânzările mai mari de produse din vapori sunt puternic asociate cu scăderea vânzărilor de tutun combustibil. Acest lucru sugerează că produsele din vapori sunt folosite ca substitut pentru tutunul combustibil.

https://link.springer.com/article/10.1007/s10603-022-09533-4

 

Documentul de risc pentru cancer retras

O lucrare care susține că vapatul prezintă un risc mai mare de cancer decât fumatul a fost retrasă.

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/health-studies/2023-01-26_cancer-risk-paper-retracted.html

 

Știință proastă

Studiile legate de reducerea efectelor nocive ale tutunului sunt adesea afectate de erori. Deci, care sunt problemele și de ce sunt atât de răspândite în acest domeniu? Clive Bates discută unele dintre cele mai frecvente și repetate defecte.

https://tobaccoreporter.com/2023/01/02/bad-science/

 

 

            IN INCHEIERE

Ceva de văzut:

Poveștile cercetătorului: Țigările electronice

Jamie Hartmann-Boyce, primul autor al studiului Cochrane’s Living Review despre țigările electronice pentru renunțarea la fumat, vorbește despre munca ei și despre impactul pe care îl poate avea asupra sănătății publice.

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD010216.pub7/full