Rezumat al știrilor din mai

Rezumat al stirilor din luna mai

Preluare ETHRA: MERCI LA VAPE : participez! - Consultare TPD: ETHRA și partenerii răspund - Deputații învocă conflictul de interese - Scrisoare de expert către ministrul australian al sănătății - Regândirea reglementărilor SUA privind tutunul și nicotina - Opinia Vapers Finland despre consultarea pungii cu nicotină - Actualizări de țară. Citiți mai departe pentru mai multe.

ȘTIRI UE

Consultare publică deschisă TPD

ETHRA a depus consultării publice a Comisiei Europene cu privire la evaluarea cadrului legislativ pentru controlul tutunului. Consultarea a fost sub forma unui chestionar cu opțiunea de a atașa un document justificativ. Datorită părtinirii inerente împotriva reducerii efectelor nocive ale tutunului din chestionar, documentul nostru justificativ a fost principala noastră contribuție la consultare.

Citiți depunerea noastră aici:

https://ethra.co/submissions/133-evaluation-of-the-legislative-framework-for-tobacco-control-open-public-consultation

Vezi chestionarul aici:

Consultare Publică privind Evaluarea Cadrului Legislativ pentru Chestionarul pentru Controlul Tutunului

Partenerul ETHRA Sovape răspunde la consultare:

SOVAPE apele la Commission à respecte la réduction des risques

 

Conflicte de interese în politica de control al tutunului

Europarlamentarul suedez Sara Skyttedal și-a exprimat îngrijorarea cu privire la membrii unui consorțiu care a câștigat o licitație de la Comisia Europeană. Grupul are sarcina de a desfășura servicii de cercetare legate de punerea în aplicare a politicii UE de control al tutunului și conține două grupuri care se opun în mod expres reducerii efectelor nocive ale tutunului. Am scris despre consorțiu și licitație în februarie.

Citiți mai multe aici:

https://www.euractiv.com/section/politics/news/stakeholders-bicker-over-eu-tender-on-tobacco-control-policy/

 

SANT: Audiere pe tema „Prevenirea bolilor netransmisibile”

Un nou subcomitet pentru sănătatea publică va organiza prima audiere privind măsurile preventive pentru combaterea bolilor netransmisibile pe 1 iunie. Comitetul cuprinde mulți dintre deputații europeni care au participat la Comisia BECA.

Citiți mai multe aici:

https://www.europarl.europa.eu/committees/en/sant-hearing-on-preventing-non-communica/product-details/20230523CAN69865

Membrii Comitetului SANT:

https://www.europarl.europa.eu/committees/en/sant/home/members

Audierea Comisiei SANT poate fi vizualizată aici:

https://www.europarl.europa.eu/committees/en/sant/home/highlights

 

ACTUALIZĂRI DE TĂRĂ

Belgia

Guvernul belgian a notificat Comisiei UE intenția sa de a transpune în lege Directiva delegată a Comisiei privind produsele din tutun încălzit (HTP). Directiva ar introduce o interdicție de aromă pentru HTP și un avertisment grafic similar cu țigările. O notificare TRIS cu privire la directivă va dura până pe 26 iulie.

Vezi mai multe aici:

https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/23577

 

Croaţia

Reducerea daunelor cauzate de tutun a fost unul dintre subiectele discutate la o reuniune recentă a Comitetului Croației pentru Sănătate și Politică Socială. Președintele Asociației Croate pentru Reducerea Daunelor Sănătății (HARPH), Ranko Stevanović, a remarcat că produsele mai sigure cu nicotină sunt semnificativ mai puțin dăunătoare decât fumatul, dar sunt tratate la fel ca produsele afumate.

Citiți mai multe aici:

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao tematsku sjednicu o primjeni koncepta smanjenja šteta kod ovisnosti i rizičnih ponašanja / Comitetul pentru sănătate și politică socială a organizat o sesiune tematică privind aplicarea conceptului de reducere a riscurilor în dependență și comportamente riscante

 

Finlanda

O consultare cu privire la un proiect de lege publicat de Ministerul Sănătății s-a încheiat. Proiectul de lege propune reglementarea pungilor cu nicotină într-un mod similar cu tutunul oral în conformitate cu Legea privind controlul tutunului. În practică, aceasta ar însemna interzicerea vânzării și importului de pungi cu nicotină.

Vedeți răspunsul Vapers Finland la consultare:

Vapers Finland ry:n lausunto nikotiinipusseja koskevaan lakiesitykseen / Opinia Vapers Finland ry cu privire la proiectul de lege privind pungile cu nicotină

 

Franţa

De Ziua Mondială fără Tutun (31 mai), partenerii ETHRA Aiduce și Sovape s-au alăturat LaVapeDuCoeur și Fivape pentru a lansa o petiție pentru a mobiliza consumatorii împotriva amenințărilor la adresa vapingului. Petiția se va desfășura până pe 30 septembrie, iar asociațiile își propun să obțină cel puțin 100.000 de semnături.

Citiți mai multe aici:

MERCI LA VAPE : participez ! / MULȚUMESC LA VAPE: participă!

 

Letonia

O petiție pentru a menține legale aromele de vape a atras peste 10.000 de semnături. Întrucât a obținut numărul legal de semnături, inițiativa va fi revizuită de Parlamentul Republicii Letonia (Saemia).

Citiți mai multe aici:

https://bnn-news.com/latvian-residents-express-great-interest-for-initiative-against-the-ban-on-e-cigarette-flavours-245947

 

Olanda

A fost publicat un decret regal care interzice vânzările naționale și transfrontaliere de produse de vaping care conțin nicotină. Interdicția va intra în vigoare la 1 iulie 2023. Un decret regal separat, care va interzice vânzările transfrontaliere de produse de vaping care nu conțin nicotină și produse din tutun încălzit este așteptat mai târziu în cursul anului.

Citiți mai multe aici:

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden / Monitorul Oficial al Regatului Țărilor de Jos

 

Elveţia

Principalul organism reprezentativ al profesioniștilor din domeniul dependențelor, Grupul Romand de Studii asupra Adicțiilor (GRÉA), s-a opus ferm propunerilor care ar crește costul vape-urilor prin impozitare.

Citiți mai multe aici:

Suisse : le GRÉA annonce un désastre sanitaire și la taxe antivape est adoptate par le Conseil national / GREA anunță un dezastru de sănătate dacă taxa anti-vaping este adoptată de Consiliul Național

 

Regatul Unit

O nouă schemă lansată în mai oferă vape gratuite pentru reciclarea vapoarelor de unică folosință prin Royal Mail. Schema își propune să reducă impactul asupra mediului cauzat de vapoarele de eliminare.

Citiți mai multe aici:

https://inews.co.uk/news/free-vapes-e-cigarette-users-new-recycling-scheme-2342447

 

Important de citit

Scrisoare deschisă către ministrul australian al sănătății

Patruzeci și trei de experți de frunte în controlul tutunului și dependență din Australia și Noua Zeelandă au scris o scrisoare deschisă ministrului Sănătății Mark Butler, cerându-i să reconsidere propunerea de a restricționa și mai mult accesul la produsele de vaping cu nicotină în Australia.

Citiți mai multe aici:

https://colinmendelsohn.com.au/wp-content/uploads/2023/05/Letter-to-the-Health-Minister-29May2023.pdf

 

Regândirea reglementărilor SUA privind tutunul și nicotina (partea a 2-a)

Clive Bates aruncă o privire detaliată asupra modului în care FDA ar trebui să-și regândească strategia de reglementare pentru produsele cu risc redus de nicotină.

Citiți mai multe aici:

https://clivebates.com/rethinking-u-s-tobacco-and-nicotine-regulation-part-2/

 

Outlier sau Pionier? Dezvoltarea politicii privind țigările electronice în Anglia

Regatul Unit, și în special Anglia, a fost de mult timp un lider global în reducerea efectelor nocive ale tutunului. Profesorul Virginia Berridge aruncă o privire fascinantă asupra istoriei THR în Marea Britanie.

Citiți mai multe aici:

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-23658-7_2

 

IN CELE DIN URMA

Ceva de urmărit:

 

sCOPe eveniment global livestream

În perioada 30 - 31 mai, Ziua Mondială a Vapei și Ziua Mondială fără Tutun, asociații de advocacy din întreaga lume au participat la un eveniment maraton de streaming live pentru a discuta despre THR și multe altele.

 

sCOPE

Urmărește Ziua Mondială a Vapingului de pe 30 mai:

https://www.youtube.com/watch?v=Lhd8rQjmoQU

Urmărește Ziua Mondială fără Tutun de 31 mai:

https://www.youtube.com/watch?v=QgcI-r9lmXc