Rezumat al știrilor din Octombrie

Rezumatul lunar al știrilor ETHRA: apelul consultativ din Regatul Unit - EU Smoke & Mirrors - Pledoaria consumatorilor către ONU pentru strategii centrate pe sănătate la COP10 – Irlanda interzice aromele? - Memo ETHRA pentru controlul tutunului - Copwatch: Menținerea consumatorilor la curent cu evoluțiile COP10 - Critica Comisiei UE declanșează Declarația Comună - Actualizări de țară. Citiți mai departe pentru mai multe

ȘTIRI UE

Birocratii UE complotează să folosească tratatul OMS pentru a marginaliza Parlamentul European cu privire la reducerea efectelor nocive ale tutunului
     Documentele obtinute arată că birocrații Comisiei Europene și ai Consiliului European lucrează în secret împreună pentru a folosi tratatul OMS privind tutunul pentru a arunca Parlamentul European și propriile lor legislaturi în poziții ostile cu privire la vapat, pungi de nicotină și produse din tutun încălzite.

Citiți mai multe aici:
https://clivebates.com/eu-bureaucrats-plotting-to-use-who-treaty-to-sideline-european-parliament-on-tobacco-harm-reduction/

Un document pe surse dezvăluie planuri de interzicere a pouch-urilor cu nicotină
     Comisia Europeană dorește să extindă interdicția asupra snusului pentru a include pungi cu nicotină, potrivit unui raport care a fost făcut public de europarlamentarul suedez Charlie Weimers într-o postare despre X. Raportul, care a fost trimis statelor membre înaintea unui atelier de validare privind politica de control al tutunului, afirmă că interzicerea snus-ului a avut succes și ar trebui extinsă.

pasted image 0.png

 

Citiți mai multe aici:
https://pouchforum.eu/2023/10/02/breaking-confidential-document-distributed-by-commissions-consultant-recommends-a-ban-on-nicotine-pouches/

 

Transparența și responsabilitatea finanțării UE pentru ONG-uri
      Un raport pregătit pentru Comisia pentru control bugetar a cerut o mai mare transparență în ceea ce privește ONG-urile finanțate de UE, cu dezvăluirea completă a tuturor finanțărilor primite și a scopurilor acestora de-a lungul unui număr de ani, pentru a permite evaluarea independenței acestora.

Citiți mai multe aici:
Raport: Transparența și responsabilitatea finanțării UE pentru ONG-urile active în domeniile de politică ale UE pe teritoriul UE

 

Întrebare parlamentară privind pouch-urile cu nicotină
     Europarlamentarul spaniol Nicolás González Casares a depus o întrebare parlamentară cu privire la reglementarea pouch-urilor cu nicotină și a „generației dependente de nicotină”. Europarlamentarul susține în mod clar interzicerea acestei alternative cu risc scăzut la fumat și afirmă că „la acestea se adaugă arome și sunt mai ieftine decât țigările, [ceea ce] înseamnă că prezintă un risc deosebit pentru sănătatea generațiilor tinere”. De asemenea, pare să sugereze că scopul acestor produse ar trebui să însemne fără nicotină.

Vezi PQ-ul aici:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2023-002498_EN.html

Răspunsul dat de dna Kyriakides în numele Comisiei Europene
Răspunsul scris al Comisiei este departe de a fi satisfăcător, deoarece descrie pouch-urile cu nicotina ca fiind o problemă serioasă de sănătate publică și o provocare pentru piața internă.
Vezi raspunsul aici:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2023-002498-ASW_EN.html


Citiți mai multe aici:
Comisia Europeană continuă să falsifice dovezile despre riscul pouch-urilor cu nicotină

 
Scrisoarea către ONU a Consumatorilor
     Într-o scrisoare deschisă adresată Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, 52 de organizații ale societății civile subliniază urgența adoptării strategiilor bazate pe reducerea riscurilor și dreptul la sănătate la COP10.
 

Citiți mai multe aici:
Scrisoare deschisă către Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului
Scrisoare deschisă către ONU: organizațiile îndeamnă să regândească lupta împotriva fumatului
Cop10, consumatorii apelează la reprezentantul ONU pentru drepturile omului

 

Copwatch
     Copwatch a publicat o serie de articole menite să informeze consumatorii despre cele mai recente evoluții înainte de COP10 din Panama, la sfârșitul lunii noiembrie. Acestea includ:
Ghidul documentelor COP10: FCTC/COP/10/4
OMS publică lucrări scrise în mod anonim concepute pentru a ilumina Partidele la COP10
Bugetul FCTC: treabă bună dacă îl puteți obține
Alertă privind drepturile omului la #COP10
O altă lucrare OMS scrisă în mod anonim induce în eroare părțile la #COP10

Fiți cu ochii pe https://copwatch.info/ pentru mai multe - #COP10 va avea loc în Panama în perioada 20 - 25 noiembrie

 

ACTUALIZĂRI DE ȚARĂ


Belgia
     Belgia și-a lansat recent Strategia pentru o generație fără tutun. https://ensp.network/announcement-of-the-new-belgian-strategy-for-a-tobacco-free-generation/ Strategia conține o serie de măsuri pentru a combate fumatul, dar și, în mod dezamăgitor, vizează produsele mai sigure cu nicotină. Măsurile includ punerea în aplicare a interzicerii pungilor cu nicotină, interzicerea țigărilor electronice de unică folosință și reglementarea noilor produse cu nicotină. Strategia a fost criticată din partea specialistului în tutun Stefaan Hendrickx, care a spus: „Planul pune țigara electronică la egalitate cu țigara care este fumată și arsă. Se concentrează prea puțin pe oportunitățile țigaretei electronice pentru fumători”.

Vezi mai multe aici:
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20231025_95931730

Mai multe din Belgia
Guvernul belgian urmează să introducă o acciză care nu acoperă doar e-lichidele care conțin nicotină și fără nicotină, ci și ingredientele de bază utilizate pentru fabricarea e-lichidelor, cum ar fi propilenglicolul, glicerina vegetală, booster-urile și aromele (concentrate și pre-amestecate).

Citiți mai multe aici:
https://ecigintelligence.com/belgium-introduces-e-liquid-excise-duty-to-adapt-to-evolving-tobacco-market/

 

Finlanda
     Autoritățile finlandeze au fost avertizate că introducerea pouch-urilor cu nicotină în domeniul de aplicare al Legii tutunului, care ar adăuga 40 - 50% la prețul unei cutii, va duce inevitabil la o creștere a contrabandei din Suedia.

Citiți mai multe aici:
     O taxă pe pouch-urile cu nicotină poate accelera contrabanda

 

Germania
     Cea de-a 6-a conferință a Universității de Științe Aplicate din Frankfurt - Institutul de Cercetare a Dependenței a avut loc pe 18 octombrie. Tema conferinței a fost rolul reducerii efectelor nocive ale tutunului în renunțarea la fumat. Subiectele discutate au inclus arome de vapat, pouchuri cu nicotină, țigări electronice de unică folosință și controlul tutunului din Marea Britanie și Noua Zeelandă.

Citiți mai multe aici:
https://bvra.info/aktuell/innovative-rauchentwoehnungsstrategien/

 

Irlanda
     Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a anunțat că pe 7 noiembrie va fi lansată o consultare privind aromele și ambalajele țigărilor electronice. Cu toate acestea, nu sunt disponibile detalii despre consultație momentan.

Citiți mai multe aici:
https://www.oireachtas.ie/ga/debates/debate/select_committee_on_health/2023-10-12/2/

 

Portugalia
     Taxarea tutunului urmează să fie extinsă pentru a include țigări electronice și lichide fără nicotină, conform propunerilor bugetului de stat.

Citiți mai multe aici:
https://www.theportugalnews.com/news/2023-10-11/tobacco-tax-extends-to-nicotine-free-electronic-cigarettes/82186

 

Spania
     Partenerul ETHRA, Anesvap, a emis un document de poziție pentru delegații care participă la COP10. Ei solicită OMS să asculte utilizatorii, deoarece suntem dovada că #THR funcționează și să sprijine reducerea efectelor nocive ale tutunului ca mijloc de a reduce povara sănătății cauzată de fumat.

Descărcați lucrarea de aici (spaniolă și engleză):
COP10 Panamá: O oportunitate unică de a sprijini vapingul ca soluție pentru arderea tutunului

 

Regatul Unit
     Joi, 12 octombrie, guvernul Regatului Unit a lansat o consultare privind acțiunile de combatere a fumatului și a vapatului în randul tinerilor. Principala propunere de combatere a fumatului este introducerea unei interdicții generaționale pentru achiziționarea de tutun combustibil. Cu toate acestea, acțiunile propuse pentru a aborda vapatul in rândul tinerilor sunt un motiv serios de îngrijorare pentru utilizatorii adulți. NNA UK a rezumat mai jos principalele amenințări. Consultarea durează până pe 6 decembrie și îndemnăm toți consumatorii de produse cu nicotină mai sigure să participe, deoarece rezultatele ar putea avea implicații de mare anvergură.

pasted image 0 (1).png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți rezumatul NNA UK despre consultare:
https://nnalliance.org/nnanews/news/392-new-government-consultation-on-smoking-and-nicotine-products-have-your-say

Clive Bates împărtășește răspunsul său ca să încurajeze și să îi ajute și pe alți respondenți:

James Dunworth face o analiză profundă a consultației și explica ce înseamnă aceasta pentru vapat:

Ecigclick a oferit un ghid util cu privire la răspunsul la consultare:

Pagina de consultare a Guvernului Regatului Unit este aici.

 

ŞTIRI ETHRA

Notă: Workshop de validare a evaluării acquis-ului în domeniul tutunului 
     În urma unui workshop de validare privind evaluarea cadrului legislativ pentru controlul tutunului, ETHRA a scris consultanților, Open Evidence, pentru a le oferi un rezumat al principalelor puncte pe care le-am ridicat în timpul workshopului. De asemenea, le-am oferit dovezi suplimentare care au completat și au consolidat punctele pe care le-am ridicat. Consumatorii sunt cei mai importanți factori interesați în această conversație și vocile noastre trebuie să fie auzite.

Citiți mai multe aici:
https://ethra.co/news/142-memo-tobacco-acquis-evaluation-validation-workshop

 

TREBUIE CITIT

Consultarea privind politica privind fumatul și vapatul din Marea Britanie – proiectul meu de răspuns
     Guvernul Regatului Unit se consultă cu privire la propuneri pentru o generație fără fumat și acțiuni menite să abordeze vapatul in rândul tinerilor, care includ potențiale interdicții ale aromelor și interzicerea țigărilor electronice de unică folosință. Clive Bates împărtășește proiectul său de răspuns pentru a-i încuraja și pentru a-i ajuta pe ceilalți să-și trimita parerile.

Citiți proiectul de răspuns aici:
https://clivebates.com/uk-smoking-and-vaping-policy-consultation-my-draft-response/

 

Delegații la COP10 critică Comisia Europeană
     Potrivit rapoartelor de presă, delegațiile a 7 țări UE la COP10 au semnat o declarație comună pentru a se plânge de îndepărtarea Comisiei Europene de la practicile consolidate și de marginalizarea statelor membre.

Citiți mai multe aici:
https://www.sigmagazine.it/2023/10/cop10-dichiarazione-sette-paese/

 

Modele de utilizare a țigărilor electronice cu arome în rândul utilizatorilor adulți
     Un nou studiu examinează modelele de utilizare a țigărilor electronice cu arome într-un eșantion mare de vaperi din SUA. Lucrarea constată că fructele și aromele dulci erau cele mai populare alegeri la momentul renunțării la fumat.

Citiți mai multe aici:
https://harmreductionjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12954-023-00876-w

 

Strategiile OMS împotriva fumatului sunt în prezent insuficiente - lucrare ITS
     Institutul pentru Studii despre Tutun (ITS) din Suedia a publicat o lucrare prin care solicită Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să ia în considerare succesul Suediei în reducerea deceselor cauzate de fumat.

Citiți mai multe aici:
https://finance.yahoo.com/news/strategies-against-smoking-currently-insufficient-153020733.html

 

IN CELE DIN URMA

Ceva de urmărit:

     Experții australieni în știința și politica tutunului și nicotinei analizează dovezile științifice despre vapingul cu nicotină pentru a ajuta la ghidarea politicilor bazate pe dovezi. Dr. Colin Mendelsohn prezintă principalele constatări.
 

pasted image 0 (2).png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezi raportul complet aici:
https://colinmendelsohn.com.au/report-2/

 


ATHS- 2023 Dezbatere socială publică #1 VF: Vaping
     Dr. Marion Adler discută despre vapat ca un instrument de reducere a efectelor nocive pentru renunțarea la fumat (franceză).

pasted image 0 (3).png
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toate cele bune!

Alex Gogo

Acpan Romania