ACPAN RO - STIRI DECEMBRIE

Rezumatul știrilor ACPAN din luna decembrie

 

 

            Știri lunare ACPAN: Interzicerea amenințărilor și consultării - Biblioteca RDT - TED Delay - Tot mai multe dovezi că THR funcționează - Experții apelează la corectarea dezinformării - Principiul asimetriei de rahat - Predicții pentru 2023 privind vapatul - Actualizări ale țărilor. Citiți mai departe pentru mai multe.

 

            CUPRINS

            - Știri U.E.

            - Știri internaționale referitoare la protecția consumatorilor;

            - Actualizări ale țărilor;

            - Știri ACPAN & ETHRA

            - Important;

            - Finalități       

 

            ȘTIRI U.E.

Directiva fiscală întârzie

Propunerea Comisiei Europene de revizuire a Directivei privind accizele la tutun nu a fost publicată la 7 decembrie, așa cum era de așteptat. Aceasta este acum anticipată pentru primele luni ale anului 2023, deși nimic nu a fost confirmat oficial.

https://tobaccointelligence.com/regulatory-alerts/tobacco-excise-directive-proposal-delayed/

 

            ȘTIRI INTERNAȚIONALE REFERITOARE LA PROTECȚIA CONSUMATORILOR

Biblioteca RTD

O nouă resursă fantastică a fost lansată de Vaporaqui. Proiectul se numește "Biblioteca THR" și include cercetări științifice, organizate pe categorii și traduse în portugheză braziliană. În prezent, are 65 de publicații, urmând multe altele.

https://www.vaporaqui.net/biblioteca/

            ACTUALIZĂRI ALE ȚĂRILOR

1. Franța

Un nou studiu, bazat pe datele Eurobarometrului, a adăugat la baza de dovezi că vaping-ul este mai eficient pentru renunțarea la fumat decât NRT-urile (nicotine replacement therapy) tradiționale sau doar abstinența.

https://fr.vapingpost.com/la-cigarette-electronique-plus-efficace-que-le-reste-pour-arreter-de-fumer/

2. Germania

ETHRA este partener al raportului BVRA privind cea de-a 20-a Conferință germană privind controlul tutunului. În ciuda creșterii numărului de fumători, Germania are o rezistență puternică la implementarea strategiilor științifice de reducere a efectelor nocive ale tutunului.

https://bvra.info/aktuell/tabakkontrolle-muss-verbessert-werden/

3. Irlanda

Cel mai recent sondaj realizat de Healthy Ireland a fost publicat, arătând că rata fumatului a crescut de la 17% în 2019 la 18%. Acest lucru vine alături de o scădere a ratei de vaping la 3% în rezultatele din acest an, de la un record de 5% în 2019.

https://nnai510701598.wordpress.com/2022/12/06/latest-figures-from-healthy-ireland-on-smoking-and-vaping/

4. Olanda

Guvernul olandez a lansat o consultare privind legislația pentru interzicerea pungilor cu nicotină. Consultarea se încheie la 16 ianuarie. Comisia Europeană a semnalat deja că ar dori o interdicție la nivelul UE privind pungile de nicotină. Dacă statele membre individuale, cum ar fi Olanda, interzic pungile, o interdicție la nivelul UE devine mult mai probabilă. ETHRA se va supune acestei consultări și vă îndemnăm să faceți același lucru.

https://ethra.co/news/121-dutch-danger

5. Suedia

Autoritățile suedeze au confirmat că rata fumatului a scăzut la 5,6%. Acest lucru face ca Suedia să fie singura țară europeană care se apropie de atingerea obiectivului de 5% prevalență a fumătorilor.

https://www.businesswire.com/news/home/20221205005671/en/

6. Marea Britanie

Vești bune din Marea Britanie, deoarece noile date de la Oficiul Național de Statistică (ONS) arată că prevalența fumatului a scăzut la 13,3%, un nivel istoric. Potrivit ONS, vaping-ul a jucat un rol major în declinul fumatului.

https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/healthandsocialcare/healthandlifeexpectancies/bulletins/adultsmokinghabitsingreatbritain/2021

 

            ȘTIRI ETHRA

Evaluarea din 2022 a experților in vapat

Am fost onorați să ne alăturăm Vaping Post-ului în 2022 și să ne exprimăm gândurile cu privire la ceea ce ar putea rezerva 2023 pentru vaping si reducerea efectelor nocive ale tutunului.

https://fr.vapingpost.com/le-bilan-2022-des-experts-de-la-vape/

            IMPORTANT

Apel pentru corectarea dezinformării

Cercetătorii de vârf din domeniul controlului tutunului îndeamnă autoritățile de sănătate publică din SUA să corecteze dezinformarea privind vaping-ul, în special în jurul focarului care nu are legătură cu vaparea (numit greșit EVALI) și a ipotezei „gateway” fără temei.

https://filtermag.org/vape-misinformation-surgeon-general/

 

Principiul asimetriei bullshit

Ideea că aromele țigărilor electronice îi captează pe copii este simplă, convingătoare și falsă.

https://tobaccoreporter.com/2022/12/01/the-bullshit-asymmetry-principle/

 

Summit-ul țigărilor electronice din 2022: Rezumat

James Dunworth oferă un rezumat excelent al celui de-al 10-lea summit privind țigările electronice, care a reunit experți din toată lunea pentru a discuta cele mai recente descoperiri științifice și dovezi privind reducerea efectelor nocive ale tutunului, la Londra în această lună.

https://www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/2022/12/ecigarette-summit-2022-summary.html

 

Predicții pentru 2023 privind Vaping-ul

Ce va reține 2023 cu privire la vaping și reducerea efectelor nocive ale tutunului? Experții din întreaga lume își fac predicțiile.

https://www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/2022/12/vape-predictions-2023.html

 

            In incheiere

Ceva de văzut:

Interdicția politică a UE

Bengt Wiberg, fondatorul EUforSnus, partener al ETHRA, a apărut la televiziunea națională pentru a vorbi despre propunerile fiscale ale UE pentru produse cu nicotină mai sigure, despre experiența suedeză cu snus și despre importanța reducerii efectelor nocive ale tutunului.

https://www.facebook.com/Eu4snus