Rezumatul stirilor din Noiembrie si Decembrie

Rezumatul lunar al stirilor ETHRA – ACPAN: Ethra in Parlamentul European; Raportul NCD adoptat; Consultare pe tema vapatului in Irlanda; Merci la vape - COP10; Important ghid de vaping pentru profesionistii in sanatate si servicii publice; Dr. Colin Mendelsohn se pensioneaza; Actualizari de tara; Cititi mai multe in continuare.

Stiri EU

ETHRA în Parlamentul European

     Marți, 5 decembrie, ETHRA și partenerii noștri din Sovape, Anesvap și NNA Irlanda au fost invitați de Parlamentul European la un eveniment găzduit de europarlamentarul Johann Nissinen. Evenimentul a fost intitulat „Reducerea daunelor – drumul către o Europă fără fumat” și a inclus susținători ai consumatorilor din Irlanda, Franța și Spania, precum și expertul în sănătate publică de la ETHRA, Clive Bates. Evenimentul s-a axat pe experiența consumatorilor în renunțarea la fumat cu produse mai sigure cu nicotină și pe rolul semnificativ pe care aceste alternative cu risc scăzut la fumat îl pot juca în atingerea obiectivului stabilit în Planul European de Combatere a Cancerului de a obține o UE fără fumat până în 2040.

Reducerea riscurilor, drumul către o invitație pentru Europa fără fum

Vezi mai multe aici: https://ecrgroup.eu/event/panel_discussion_harm_reduction_the_road_to_a_smoke_free_europe

Vezi aici agenda evenimentului

Discuție în Parlamentul European pe tema Reducerea noxelor – drumul către o Europă fără fum:

https://pouchforum.eu/2023/12/11/european-parliament-panel-discussion-on-harm-reduction-the-road-to-a-smoke-free-europe/

 

 

Raport SANT privind bolile netransmisibile

     Miercuri, 13 decembrie, sesiunea plenară a Parlamentului European a adoptat raportul SANT/ENVI privind bolile netransmisibile, cu 578 de voturi pentru. Vestea bună pentru reducerea efectelor nocive ale tutunului este că raportul face ecou raportului BECA recunoscând rolul pe care îl pot juca produsele mai sigure cu nicotină în reducerea efectelor nocive cauzate de fumat.

Citiți mai multe aici:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2023-0366_EN.html

Vezi aici articolul Sovape despre raport:

https://ethra.co/news/146-envi-committee-in-the-european-parliament-a-step-towards-the-recognition-of-vaping-and-harm-reduction

 

 

Întrebare parlamentară privind nocivitatea produselor din tutun

     Europarlamentarul Andżelika Anna Możdżanowska întreabă Comisia ce date și rapoarte are în legătură cu nocivitatea produselor din tutun și ce măsuri preventive propune Comisia pentru a reduce fumatul.

Vezi PQ-ul aici:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2023-002741_EN.html

Răspunsul dat de dna Kyriakides în numele Comisiei Europene

     Într-un răspuns care nu va fi o surpriză pentru susținătorii THR, doamna Kyriakides se referă la Opinia SCHEER profund defectuoasă și la OMS drept resurse „utile”.

Citiți răspunsul aici: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2023-002741-ASW_EN.html

Consultați articolul nostru pentru mai multe informații despre Opinia SCHEER: ETHRA despre opinia SCHEER

 

ȘTIRI GLOBALE CE VIZEAZA CONSUMATORII

 

OMS FCTC COP10

COP10 urma să aibă loc în noiembrie, amânat, noua data este de luni, 5 februarie până sâmbătă, 10 februarie 2024

Citiți mai multe aici: https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2023-11-15_cop10-postponed.html

https://copwatch.info/cop10-catch-up/

 

ACTUALIZĂRI DE TĂRĂ

 

Austria

     Experții în sănătate discuta la nivel înalt în cadrul Asociației Academicilor Social Democrați (BSA) despre faptul ca sunt de acord că strategiile de reducere a efectelor nocive ale tutunului ar putea fi esențiale pentru atingerea obiectivelor fără fumat.

Citiți mai multe aici: Experții în sănătate din BSA sunt de acord asupra subiectului fumatului: un concept de reducere a efectelor nocive ar putea aduce  Austria fără fumat

 

Belgia

     Ministrul Sănătății Frank Vandenbroucke va introduce o acciza de 15 cenți pe ml pentru e-lichide. Taxa va intra în vigoare din ianuarie 2024.

Citiți mai multe aici: Vapatul va deveni mai scump cu 50% din ianuarie

Profesorul de psihologie Frank Baeyens subliniază de ce aceasta este o idee groaznică:

https://twitter.com/FBaeyens/status/1728396950691549447

 

Mai multe din Belgia

     Institutul flamand pentru o viață sănătoasă și Kom op tegen Kanker (Societatea Cancerului) îndeamnă guvernul belgian să ridice interdicția țigărilor electronice în închisoare. În prezent, deținuților li se permite să fumeze în propria celulă.

Citiți mai multe aici: Ridicați interdicția țigărilor electronice în închisoare

 

Croaţia

     Experții în sănătate publică spun că strategiile de reducere a efectelor nocive ale tutunului ar putea fi soluția pentru reducerea prevalenței mari a fumatului în Croația.

Citiți mai multe aici: Produse alternative ca o salvare pentru fumătorii înrăiți. Iată ce spun experții

 

Danemarca

     Guvernul danez urmează să introducă o serie de măsuri în încercarea de a descuraja consumul de nicotină în rândul tinerilor. Una dintre măsuri este o taxă de 12 DKK pentru pungile cu nicotină.

Citiți mai multe aici: Planul politicienilor pentru pungi mai scumpe cu nicotină este ocolit în magazinele online ieftine: „Părțile acordului au eșuat”

Avocatul danez pentru reducerea efectelor nocive de la tutun, Kim Dabelstein Petersen, a numit evoluțiile oribile și înfricoșătoare

 

Finlanda

     Vapers Finland răspunde proiectului de lege privind reglementarea pungilor cu nicotină.

Citiți mai multe aici: Vapers Finland: Aviz cu privire la proiectul de lege privind reglementarea pungilor cu nicotină

 

Franţa

     Partenerul ETHRA Sovape reacționează la cel mai recent Plan național de control al tutunului. „Acest plan contrazice pozițiile aleșilor francezi (Raportul Oficiului Parlamentar pentru Evaluarea Opțiunilor Științifice și Tehnologice) și pe cele ale deputaților europeni (Raportul BECA și Raportul NCDs), toate recunoscând rolul jucat de vaping în renunțarea la fumat și necesitatea urgentă de a adopta o politică de reducere a riscurilor”.

Citiți mai multe aici: PNLT: guvernul crede că combate fumatul prin combaterea vapingului

 

Ungaria

     Guvernul ungar a notificat Comisia Europeană despre un proiect de lege pentru reglementarea pungilor cu nicotină. Proiectul de lege ar limita conținutul de nicotină la 17 mg per pungă și conținutul cutiei la maximum 20 de pungi. .

Citiți mai multe aici: https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/24361

 

Irlanda

Ministrul irlandez al Sănătății, Stephen Donnelly, a lansat o consultare publică privind vaperii, cu scopul de a reduce consumul de către tineri. Unele dintre domeniile în care sunt căutate solutii includ arome, ambalaje simple și afișarea produselor. Consultarea se va încheia pe 5 ianuarie.

Citiți mai multe aici: https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2023-12-15_irish-harm-reduction-idiocy.html

Accesați consultația aici: https://www.gov.ie/en/consultation/a6f8f-public-consultation-on-further-regulation-of-tobacco-and-nicotine-inhaling-products/

 

Slovenia

     Guvernul Sloveniei a propus interzicerea tuturor aromelor de vapat, altele decât tutunul și mentolul. Interdicția s-ar aplica e-lichidelor cu sau fără  nicotină.

Citiți mai multe aici: https://vaping360.com/vape-news/127180/slovenia-proposes-a-ban-on-vape-flavors/

 

Regatul Unit

     Consultarea guvernului Regatului Unit cu privire la planurile de a crea o generație fără fumat și de a reduce vapatul in randul tinerilor s-a încheiat pe 6 decembrie, după ce a atras un număr mare de răspunsuri. Privite pe scară largă ca o mișcare a primului ministru Rishi Sunak de a-și asigura moștenirea, propunerile au fost prezentate în Discursul Regelui.

Paginile de consultare pot fi vizualizate aici: https://www.gov.uk/government/consultations/creating-a-smokefree-generation-and-tackling-youth-vaping/creating-a-smokefree-generation-and-tackling-youth-vaping-your-views#how-to-respond

Partenerul ETHRA, specialist in sănătate publică, Clive Bates, și-a publicat răspunsul complet aici:

https://clivebates.com/uk-smoking-and-vaping-policy-consultation-my-draft-response/

 

IMPORTANT

Un ghid valoros de vaping pentru specialistii din sănătate și de servicii sociale

     Centrul național pentru renunțarea la fumat și formare din Marea Britanie a lansat: „Vaping: un ghid pentru profesioniștii din domeniul sănătății și asistenței sociale”. Acesta combină un rezumat al celor mai bune dovezi disponibile cu recomandări privind modul în care practicienii ar trebui să acționeze pe baza acestor cunoștințe.

Citiți mai multe aici: https://www.ncsct.co.uk/publications/Vaping_Briefing

https://filtermag.org/vaping-guide-health-social-professionals/

 

Dr. Colin Mendelsohn iese la pensie

     Dr. Mendelsohn, un gigant în domeniul reducerii daunelor cauzate de tutun, își anunță retragerea într-un blog de adio și examinează atitudinea ostilă cu care se confruntă avocații THR în Australia. Am dori să profităm de această ocazie pentru a-i mulțumi Dr. Mendelsohn pentru munca sa neobosită de-a lungul anilor și îi dorim o pensie fericită.

Citiți mai multe aici: https://colinmendelsohn.com.au/farewell/

 

Experții au greșit abordarea OMS pentru controlul tutunului

     Experții internaționali au criticat abordarea OMS cu privire la controlul tutunului, în special opoziția acesteia față de reducerea efectelor nocive ale tutunului.

Citiți mai multe aici: https://leadership.ng/experts-fault-whos-approach-to-tobacco-control/

 

Perspective cheie de la Summitul țigărilor electronice din 2023

     James Dunworth oferă o acoperire aprofundată a summit-ului de anul acesta pe țigări electronice, care a avut loc pe 16 noiembrie la Royal College of Physicians din Londra.

Citiți mai multe aici: https://www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/e-cigarette-summit-2023

 

Consecințele [ne]intenționate ale interzicerii aromelor

     „Merci la vape”, un sondaj recent realizat de patru asociații franceze (Aiduce, Sovape, La Vape du Coeur și Fivape) a relevat că, dacă aromele de tigari electronice ar fi interzise, peste 50% dintre vaperii francezi ar apela la piața neagră sau, ar cumpăra țigări din străinătate, în timp ce 25% ar considera revenirea la fumat. 40.000 de persoane au răspuns la sondaj.

Citiți mai multe aici:

https://www.sovape.fr/synthese-enquete-merci-la-vape-alerte-sanitaire/

https://www.aiduce.org/premiere-synthese-de-lenquete-merci-la-vape/

https://lavapeducoeur.fr/merci-la-vape-premiere-synthese-du-sondage/

https://fivape.org/premiere-synthese-de-lenquete-merci-la-vape-40-000-reponses-1-alerte-sanitaire/

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/politics-campaigns/2023-11-09_merci-la-vape.html

https://ecigintelligence.com/french-vapers-say-flavour-ban-may-drive-them-to-black-market-or-back-to-smoking/

 

IN CELE DIN URMA

     Ceva de urmărit:

     Clive Bates discută despre urmărirea către sănătatea publică a unui joc final al nicotinei